Doelgroep en thema’s

Vanaf de leeftijd van 12 jaar, oftewel vanaf het eerste middelbaar, kan u bij mij terecht.

Mogelijke redenen waarvoor u bij mij terecht kan zijn (maar zijn niet beperkt tot) de volgende:

Stemmingsstoornissen

Van alle stemmingsstoornissen is depressie veruit de meest bekende. Iemand die lijdt aan een depressie heeft last van een zeer ernstige neerslachtigheid. Het is een gevoel wat niet als vanzelf verdwijnt, maar gedurende lange tijd kan aanslepen en het dagelijks functioneren in erge mate aantast.

 

Andere bekende stemmingsstoornissen zijn dysthymie en bipolaire stoornis

Burn-out

De term zegt het zelf. Mensen met een burn-out hebben het gevoel opgebrand te zijn. Ze ervaren een gebrek aan energie, hebben moeite met zich te concentreren en hebben nog weinig zin in de dagdagelijkse bezigheden en uitdagingen. Vaak zien we dit fenomeen bij mensen die vaak heel actief zijn, maar waarschijnlijk zichzelf te veel gepusht hebben.

Assertiviteitstraining in groep

In deze assertiviteitstraining leer je om meer voor jezelf op te komen, om te kunnen zeggen ‘ik doe er wel toe’ en meer zelfverzekerd in je schoenen te staan. Door middel van een cursus, doe-opdrachten en de steun van de groep leer je dat jij degene bent die het voor het zeggen heeft in je eigen leven.

Chronische pijnklachten

Chronische pijn is het langer dan 3 tot 6 maanden ervaren van pijn.  Deze pijn kan zich op verschillende plaatsen in het lichaam voordoen, zoals de rug, het hoofd, de spieren en zo verder. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden, waardoor dit een zeer frustrerend gegeven kan zijn.

Angststoornissen

Iedereen kan wel eens angstig zijn. Bij een angststoornis gaat dit echter nog wel een paar stappen verder. Angststoornissen zijn iets van alle leeftijden en komen zeer frequent voor. Er zijn vele zaken waarvoor men angst kan hebben, zoals voor bepaalde situaties (kleine ruimtes, open ruimtes, onbekende mensen,… ), voor bepaalde mensen (een arts, een clown, mannen/vrouwen met bepaalde kleding aan, …) of specifieke zaken (bloed, onweer, ziektes, …). Soms kan een angst zo erg worden dat het je dagelijks leven verstoort. Dan wordt het een stoornis genoemd.

Afhankelijkheidsstoornissen

Bij een afhankelijkheidsstoornis heeft iemand moeite om weg te blijven van een substantie zoals drugs, medicatie, alcohol of van een persoon. Men kan dan zowel lichamelijk als psychisch afhankelijkheid vertonen. Lichamelijk door zogenaamde ontwenningsverschijnselen; psychisch door het gevoel dat men terug wil gebruiken of de nood voelt om terug in contact te komen met de stof of met de persoon.

Seksuele problematieken

Hoewel men er vaak liever niet dan wel over praat en dit het liefst van al zo lang mogelijk verzwijgt, zijn seksuele problemen zeer frequent. Men is beschaamd over het probleem, waardoor het soms des te moeilijker wordt om het aan te kaarten. Een seksueel probleem is vaak niet enkel voor de persoon in kwestie een probleem, vaak wordt ook de partner hierdoor beïnvloed.

 

Mogelijke seksuele problemen zijn erectiestoornissen, dyspareunie (pijn bij het vrijen), vroegtijdige zaadlozing, vaginisme, verminderde zin in vrijen, verschil in verlangen tussen de partners, seksverslaving.

 

De oorzaak van dergelijke problemen kan zowel lichamelijk, psychosomatisch als psychisch zijn. Op lichamelijk vlak kan men denken aan de gevolgen van een herseninfarct, hartinfarct, een operatie, een bevalling, maar ook aangeboren oorzaken kunnen aan de basis liggen. Diabetes komt ook vaak voor als oorzaak van seksuele problemen. Veel problemen zijn echter ook van psychische aard. Een partner die bijvoorbeeld minder zin heeft in vrijen nadat de andere partner is vreemd gegaan, het hebben meegemaakt van misbruik of een jeugdtrauma, door schrik voor pijn tijdens het vrijen of doordat men te veel wordt afgeleid door het denken aan andere zaken. Er zijn misschien wel evenveel oorzaken te bedenken als dat er mensen zijn met deze moeilijkheden.

Relationele en gezinsproblemen

Samenleven met een partner of met andere gezinsleden loopt niet altijd van een leien dakje. Iedere persoon heeft zijn eigen persoonlijkheid en soms kan dit al eens botsen. Het kan ook zijn dat er een bepaald voorval is geweest dat blijft voort sluimeren in een koppel of in een gezin. Op die manier wordt het een probleem, een obstakel binnen de onderlinge relatie(s). Belangrijk is dan dat er wordt gezocht naar een manier om deze geschillen naast zich neer te kunnen leggen in plaats van ze als loodzware ballast mee te zeulen.

Stress en trauma

In een drukke samenleving als de onze hoor je al eens vaker ‘ik heb stress’. Wat is stress nu eigenlijk? De waarheid is dat stress van alles kan zijn, maar misschien nog het best omschreven kan worden als een gevoel van te weinig tijd voor wat men nog wil doen. Of soms nog belangrijker, wat men moet doen. Zo kan men de druk die iemand anders op jou legt ervaren als een onaangenaam gevoel. Je voelt je meer gespannen, je spieren zijn meer gespannen dan normaal, je hartslag gaat omhoog, je ademt sneller, … . Dit onaangenaam gevoel kan zich op verschillende manieren vertalen in je eigen leven. Als een zenuwachtig zijn met al dan niet bijhorende zenuwtrekken (tics), moeite je te concentreren, slapeloosheid, je krijgt misschien buikpijn, hoofdpijn, … . Een belangrijk woord hierbij is het woord ‘moeten’. Het is iets wat ervoor zorgt dat we deze stress ervaren en het moeilijker van ons af kunnen zetten.

 

Mensen die een trauma hebben meegemaakt, ervaren deze stress in zeer erge mate. Er kunnen opnieuw verschillende vormen worden onderscheiden. Meestal maakt men een indeling in twee types. Het eerste type (type-1 trauma) is een kortdurende, eenmalig voorgevallen gebeurtenis. Hierbij kan je denken aan een verkeersongeval, een schietpartij, een verkrachting, het overlijden van een persoon die je nauw aan het hart lag, natuurrampen, en zo verder. Bij het tweede type (type-2 trauma) is sprake van langdurig en herhaald iets meemaken. Dit kan zijn pesten zijn, partnergeweld, mishandeld worden, emotioneel verwaarloosd worden door een ouder/hechtingsfiguur, en zo verder. Vaak is er sprake van herbeleving, vermijding van bepaalde situaties en personen, angsten, … . De bekendste vorm van trauma is waarschijnlijk de Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS).